Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2020, και το κόστος της θα ανέλθει σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να γίνει ένας πλήρης τεχνικός εκσυγχρονισμός, ενώ μεγάλο μέρος του έως τώρα πεπαλαιωμένου εξοπλισμού της – κυρίως έπιπλα, όπως τα έδρανα των βουλευτών – πωλείται τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο δημόσιου πλειστηριασμού κατά τον οποίο κατατέθηκαν 4.500 προσφορές για 350 αντικείμενα
Το μεγαλοπρεπές κτίριο της αυστριακής Βουλής στη Βιέννη, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Θεοφίλου Χάνσεν σε ελληνικό νεοκλασικό ρυθμό, με το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς να δεσπόζει στην είσοδό της και τα αγάλματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην πρόσοψή του, ήταν στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, έδρα του «γκάουλαιτερ» (σ. σ. του περιφερειακού κομματικού αρχηγού του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος).
μακαροναδες στο χαλανδρι
(twitter/@Synoptikal)
γιατι τα γραμματα του πληκτρολογιου ειναι ανακατεμενα
Η τωρινή ανακάλυψη στα υπόγεια του κτιρίου αφορά κιβώτια όπου βρέθηκαν πέντε μεγάλοι ζωγραφικοί πίνακες, στους οποίους απεικονίζεται μεταξύ άλλων ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ, δύο προτομές και ένα γλυπτό.
«Η ανακάλυψη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ανελλιπούς διαχείρισης της ναζιστικής ιστορίας του κτιρίου της Βουλής», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες.
Η ίδια είχε αναθέσει ήδη το 2015 στους καθηγητές της Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης Μπέρτραντ Περτς και Βερένα Παβλόφσκι την έρευνα για την ιστορία του κτιρίου της Βουλής στη διάρκεια των δύο δικτατοριών στην Αυστρία, την Αυστροφασιστική (1933-1938) και την Γερμανοναζιστική (1938-1945), που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.
Η έρευνα προσπαθεί να αποσαφηνίσει την περίεργη και ανεξερεύνητη έως σήμερα κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο της Βουλής, κυρίως στη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας, από την προσάρτησή της χώρας στο Τρίτο Ράιχ το Μάρτιο του 1938 μέχρι την απελευθέρωσή της το Μάιο του 1945.
Η διακοπή της λειτουργίας της αυστριακής Βουλής δεν έγινε με την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στις 12 Μαρτίου του 1938, αλλά είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα ήδη από τις 4 Μαρτίου του 1933, όταν η Βουλή είχε διαλυθεί και καταργηθεί από το χριστιανοφασιστικό καθεστώς του καγκελαρίου Ένγκελμπερτ Ντόλφους, το οποίο θεωρείτο υποχείριο της φασιστικής δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και το οποίο αναφέρεται από πολλούς ιστορικούς ως «Αυστροφασισμός».
Paintings of Hitler found in Austrian parliament https://t.co/TNu5IsHsiK pic.twitter.com/FAMndATqLX
— The Local Austria (@TheLocalAustria) September 16, 2017
No comments:
Post a Comment