θεμιστοκλή δέρβη 48
σαββατοβραδο βελης
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν την 9η Φεβρουαρίου την επιχείρηση ευρείας κλίμακας που βάπτισαν «Σινά 2018», κατά διαταγή του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έπειτα από τη διάπραξη μιας επίθεσης εναντίον τεμένους στη χερσόνησο με 300 νεκρούς, η οποία αποδόθηκε από τις αρχές στο ΙΚ.
Σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο στρατός γνωστοποίησε την «εξουδετέρωση» των 52 «τακφιριστών» (σουνιτών εξτρεμιστών), κατά τη διάρκεια δυο επιχειρήσεων.
Τρεις στρατιωτικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους στις δύο επιχειρήσεις, κατά το επιτελείο, το οποίο δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς διεξήχθησαν.
Στην ανακοίνωση οι νεκροί περιγράφονται ως «πολύ επικίνδυνοι» τζιχαντιστές και προστίθεται ότι είχαν στην κατοχή τους αυτόματα τουφέκια, πυρομαχικά, χειροβομβίδες και ένα τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Κατά την ίδια πηγή, περίπου οι μισοί σκοτώθηκαν στην Αλ Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βασίζεται στις ανακοινώσεις του αιγυπτιακού επιτελείου, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές που έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε η επιχείρηση «Σινά 2018» ανέρχονται σε τουλάχιστον 509. Κατά επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν επίσης σκοτωθεί περίπου τριάντα στρατιωτικοί.
Ένας από τους ηγέτες του ΙΚ στην Αίγυπτο, ο Αμπού Χάμζα αλ Μακντέσι, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε ο αιγυπτιακός στρατός στην επαρχία του Σινά, είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το ΙΚ ανακοίνωσε τον θάνατό του μέσω Telegram.
Μετά την ανατροπή από τον στρατό υπό τη διοίκηση τότε του Σίσι το 2013 του ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, εκατοντάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις τζιχαντιστών.
Οι επικριτές του Σίσι τον κατηγορούν ότι πατάσσει κάθε διαφωνία. Οι υποστηρικτές του λένε ότι τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Αίγυπτο, όπου η πολιτική κατάσταση ήταν έκρυθμη μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Δεν επιτρέπεται σε ντόπιους ή ξένους δημοσιογράφους να κινούνται ελεύθερα στο Σινά. Ο στρατός οργάνωσε τον Ιούλιο για τα ξένα ΜΜΕ μια μάλλον σπάνια επίσκεψη στην Αλ Αρίς.
No comments:
Post a Comment