Την περασμένη Κυριακή, 16 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Και, παρότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων, οι«16» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε απτά συμπεράσματα.
Με τη Γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκεται αντιμέτωπη με το «τελεσίγραφο» του υπουργού Εσωτερικών της και τη Ρώμη να απειλεί να ασκήσει βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, το «κλίμα» εμφανίζεται… εκρηκτικό - πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
αποφλοιωτης σιταριου
Μάλιστα, διπλωμάτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης - μια θέση που έχει εκφράσει ανοιχτά και η ίδια η κ. Μέρκελ.
Έτσι, το «αγκάθι» του μεταναστευτικού αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου.
Γιατί τώρα;
Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δεν εμφανίζουν αύξηση το τελευταίο διάστημα αλλά διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη πολιτική αντίδραση στην κρίση του 2015. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2018 έφτασαν στην Ευρώπη περί τους 41.000 πρόσφυγες και μετανάστες - αριθμός σαφώς μικρότερος από το 1 εκατ. του 2015. Ωστόσο, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία των πολιτών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας αλλά και της Ουγγαρίας.
Στην Ιταλία, η ακροδεξιά Λέγκα, που βρίσκεται στην κυβέρνηση, υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους να σταματήσει τις προσφυγικές ροές. Από το 2014, 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, αποτελεί ακόμη και σήμερα τη χώρα-προορισμό μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, κυρίως από τη Λιβύη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι, έχει πολλές φορές δηλώσει πως στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα του δεν θα σηκώνει μόνη της το βάρος του προσφυγικού. Ζητάει, επίσης, από άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πριν από λίγο καιρό, ο Σαλβίνι προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων - τόσο εντός της Ιταλίας όσο και εκτός - όταν απαγόρευσε σε διασωστικά πλοία να δέσουν στα λιμάνια της Ιταλίας.
No comments:
Post a Comment